Portekiz Vizesi
Vize Türleri
Vize türlerinden birini seçip başvurunuzu amacınıza uygun gerçekleştirmelisiniz. Bu süreçte başvuru amacınız ve mesleki durumunuz önemli rol oynar.
- Portekiz Çalışma Vizesi
- Portekiz Turistik Vize
- Portekiz Aile veya Akraba Ziyareti Vizesi
- Portekiz Oturum Vizesi
- Portekiz Ticari Vize
Portekiz Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Portekiz vizesi için başvuru yapmak istiyorsanız, BSİ VİZE ile iletişime geçebilirsiniz. Doğru bir şekilde Portekiz vize evrakları ve belgeleri teslim edildiği takdirde vize başvurunuz ortalama olarak 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Lakin, Portekiz Büyükelçiliği’nde yaşanan yoğunluğa ve tatil günlerine bağlı olarak süre daha da uzayabilir.
Tatil Günleri
- 15 Temmuz Demokrasi ve Direnme Hakkı günü
- Ramazan Bayramı arifesi ve Ramazan Bayramı
- Kurban Bayramı Arifesi ve Kurban Bayramı
- 30 Ağustos Zafer Bayramı
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 31 Aralık Yılbaşı
- 13-14 Nisan Kutsal Cuma
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
- 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
- 31 Mayıs- 1 Haziran Pönkosd/ Pentecost
- 20 Ağustos St. Stephan Günü
- 21-23 Ağustos Dinlenme Günü
- 23 Ekim 1956 İhtilali/Dinlenme Günü
- 1 Kasım Azizler Günü/Dinlenme Günü
- 24-27 Aralık Noel Tatili
Portekiz Vize Başvuru Süreci
- Başvuru formu doldurma: Portekiz Konsolosluğu’nun veya elçiliğinin resmî web sitesinden vize başvuru formunun doldurulması gerekir.
- Gerekli belgelerin hazırlanması: Pasaport, biyometrik fotoğraf, seyahat sigortası, seyahat planı, finansal belgeler ve davetiye gibi tüm dokümanlar; belirtilen şekilde hazırlanmalıdır.
- Randevu alma: Vize başvurusu için randevu alınması gerekir. Randevu sistemi konsolosluğun veya elçiliğin web sitesinde bulunabilir.
- Başvuru ücretinin ödenmesi: Vize başvurusu için belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Bu ücret, vizenin süresine ve türüne veya seyahat edecek kişilerin yaşlarına bağlı olarak değişebilir.
- Görüşmeye gidiş: Vize başvuru sürecinde görüşmeye katılmak gerekebilir. Görüşme sırasında başvuru belgelerinin ve seyahat planının sunulması istenir.
- Vize işleminin tamamlanması: Başvurular incelendikten ve onaylandıktan sonra vize verilir.
Sponsor Mektubu Nedir?
Sponsor mektubu; bir kişinin ya da kuruluşun, vize başvurusunda bulunan kişinin seyahatini desteklemek amacıyla yazdığı resmî bir yazıdır. Başvuru sahibinin finansal durumunu kanıtlamak ve seyahat maliyetlerini karşılamak için kullanılabilir. Bu belge, özellikle resmi bir geliri olmayanlar tarafından kullanılır.
Portekiz Vize İşlemleri için gerekli belgeler
Portekiz vizesi için başvuru yapacak kişiler öncelikle Portekiz vize başvuru formunu doldurmalıdır. Portekiz vize başvuru formu İngilizce ve Türkçe olmalıdır. Portekiz vizesine İstanbul’dan başvuru yapan kişiler başvurularını Macaristan Konsolosluğu aracılığı ile yapacaklarsa, evraklarını Macaristan Konsolosluğu’nun talep ettiği dillere çevirmelidir.
Portekiz Konsolosluğu’na Portekiz vizesi için ibraz edilen evraklar, başvuru sahibinin Portekiz’e seyahat etme amacını, seyahat masraflarının ne şekilde karşılanacağını ve kişinin Türkiye’ye geri dönmek konusunda kararlı olduğunu gösterir nitelikte olmalıdır.
İşlemler
Portekiz Vizesi almak isteyen kişiler, vize işlemleri sırasında Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadır. Bu sistem ilk defa 2011 yılının Ekim ayında Afrika’da uygulanmış, sonrasında dünya çapında tüm Avrupa Birliği (AB), Schengen ülkeleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Biyometri işleminin amacı yurtdışı seyahatlerde kimlik sahteciliğini engellemektir. Bu nedenle işlemi yaptırması gereken kişiler işlem yapılacağı zaman parmak izi alınacak merkezde hazır bulunmalıdır.
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanan biyometri işlemi, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılmakta ve her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir.
- – Devlet ve hükümet liderleri, aileleri ve beraberinde seyahat eden kişiler, uluslararası organizasyonlar tarafından resmi nedenlerle davet edilen kişiler parmak izi işleminden muaftır.
- – Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda biyometri işlemi yaptırmak zorunda değildir.
- – Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler engellerini doktor raporu ile desteklemek şartıyla biyometri işleminden muaf tutulmaktadır. Böyle durumlarda 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırmalıdır.
- – 12 yaşından küçük çocuklar biyometri işlemine tabi tutulmazlar.
Biyometri işleminde dijital bir parmak tarayıcıyla ellerde bulunan 10 parmağın izi alınır. Parmak izi alma işlemi gizlilik çerçevesinde yapılmaktadır. Portekiz’e seyahat etmek amacıyla vize başvurusunda bulunan kişiler biyometri işlemleri yapılırken herhangi bir sorun oluşmaması için, parmaklarında kesik, hasar ya da kına olmamasına dikkat etmelidir.
Üçüncü ülke vatandaşları için Portekiz vizesi
Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti oturum izni ve Türkiye pasaportu sahibi oldukları takdirde Portekiz vize başvurularını Türkiye’den yapabilmektedir.
Bazı ülkelere ilişkin vize işlemlerini Türkiye’den yaptırabilen şuan savaş bölgesi konumundaki Suriye ve Irak ülkelerinin vatandaşları için de Portekiz vize başvurularında oturum izni şartı aranmaktadır.
Türkiye’de oturum iznine sahip olan üçüncü ülke vatandaşı kişiler Portekiz vizesi başvurularında şu hususlara dikkat etmelidir;
- – Portekiz vize işlemleri için başvuru yapan kişiler Türkçe bilmiyorsa işlemlerini bir tercüman refakatinde yapmalıdır.
- – Portekiz vizesi için başvuru yapacak kişiler biyometri işlemine tabi olacakları için bizzat başvuru yapmalıdır.
- – Türkiye’de oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları Portekiz vizesi başvurularını Portekiz Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ya da Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acenteleri aracılığıyla yapabilmektedirler.
- – İstanbul ve çevresinde ikamet eden kişiler Portekiz Vizesi başvurularını Macaristan Konsolosluğu’na da yapabilmektedir.
Portekiz vize başvurusunda gerekli çeviri hizmeti Ankara Yeminli Tercüme Bürosu olan BSİ Tercüme ve Danışmanlık Hizmetleri tarafından verilmektedir. BSİ VİZE olarak danışmanlık ücretine çeviri ücreti dahil değildir.